Kyncs,magzati szívultrahang,vizsgálat,kismama,négyüregi szív
loader

Kyncs Kft.

Cím: 9023 Győr, Corvin utca 4.

Magzati szívultrahang vizsgálatra történő bejelentkezést hétköznaponként 10:00-18:00 óráig biztosítunk a következő telefonszámon:

Mobil: +36-30/950-15-10

Telefon: +36-96/526-813
 

 

Mit jelent a magzati szívultrahang és miért fontos?

A magzati szív vizsgálata a terhesgondozás és a magzat sorsa szempontjából kiemelkedően fontos és kiváló szakértelmet igényel. Rendelőnkben a legkiválóbb technikával rendelkezünk valamint a legkiválóbb szakértelemmel. A szív anatómiájának vizsgálata mellett, a szívizom, a billentyűk, az áramlás és a szívritmus pontos megfigyelése számos fejlődési rendellenességre deríthet fényt. Szívünk életfontosságú szerv, melynek épsége, egészsége kihatással van egész életünkre, emiatt is nagyon fontos, hogy időben észleljük esetleges eltéréseit.

Milyen esetben érdemes kérni magzati szívultrahang vizsgálatot?

Magzati szivultrahang vizsgálat minden olyan esetben javasolt, ahol a családban veleszületett szivfejlődési rendellenesség előfordult, akár apai, akár anyai oldalon.

Továbbá:

- ha a kismamánál igazolt autoimmunbetegség, diabetes, vagy rendszeres gyógyszerszedés igazolható.
- ha a kismama 38 év felett van
- in vitro fertilizatioval esett teherbe, vagy ikerterhessége van.
- minden olyan esetben, ha a szülész-nőgyógyász által végzett ultrahang vizsgálaton eltérés látható.

A vizsgálat módja, és menete :

A hasfalon keresztül végezzük a vizsgálatot a rutin 18-20. hetes ultrahang vizsgálat szerint, amely azonban speciálisan a szív vizsgálatára korlátozódik. Rutin szülészeti ultrahangvizsgálat során a négyüreg ábrázolása, kifolyási pályák vizsgálata az előírt.

Magzati szívultrahang során megállapítjuk a mellkason belül a szív helyzetét, a nagyvénák-pitvarok kapcsolatát, a szakmai protokollnak megfelelően a pitvar-kamra, kamra- nagyér relatiot.

Négyüregi metszetben vizsgáljuk:

- a két kamra és a két pitvar funkcióját, ritmusát, falvastagságot
- a septumok épségét
- foramen ovalen meghatározzuk az áramlás irányát, FoA nagyságát.
- megmérjük a kamra és pitvar frekvenciáját

Ezt követően a bal kamrai és jobb kamrai kifolyási pályákat ábrázoljuk. Amennyiben az alapbetegség indokolja, meghatározzuk a szív funkcióját, és a pitvar-kamrai átvezetési időt .

A nagyarteriák ábrázolásakor hosszmetszetben láthatóvá válik az aortaív, és a Botallo-vezeték.

Keresztmetszetben a 3 nagyér válik láthatóvá.

Mikortól lehet elvégezni a szívultrahang vizsgálatot?

A terhesség 18-20. hete között a legideálisabb a vizsgálat elvégzése, mert a szív már kifejlődött, de a bordakosár még csak kevéssé árnyékol. Szélsőséges esetekben 14-38. gestatios hét között is végezhető.